PGP statement Helikoptervluchen 14-10-2018

Helikoptervluchen vanaf de Rijksweg Valkenburg aan de Geul

Op zondag 14 oktober zullen er (maximaal) 60 helikoptervluchten plaatsvinden van en naar het weiland recht tegenover Camping de Cauberg, aan de Rijksweg, in Valkenburg aan de Geul. De aanleiding van deze vluchten is een bedrijfsuitje. Het zal druk worden in Valkenburg want op dezelfde datum is in het centrum van Valkenburg de Bokkemert. Naast eventuele verkeershinder zijn de helikoptervluchten ook vanwege hun C02 en NOx uitstoot slecht voor het milieu.

Het is niet de eerste keer dat er dit jaar in Valkenburg aan de Geul recreatieve helikoptervluchten worden georganiseerd. Zo vonden er op 26 augustus helikoptervluchten plaats van een weiland in Houthem naar de Grand Prix Formule 1 in België. Naar aanleiding van deze vluchten heeft de PGP een artikel 41 brief gestuurd naar gemeente Valkenburg aan de Geul. De gemeente gaf te kennen dat bestuurlijk overleg zou plaatsvinden tussen onze wethouder Remy Meijers en zijn collega deputé bij de Provincie.

In het overleg met de Provincie kwam naar voren dat de beleidsregel die nu de vluchten toestaat onder de loep is genomen. De huidige regel is zo opgezet dat als iemand helikoptervluchten wil organiseren en zich aan een beperkt aantal regels houdt, het toegestaan wordt. De Provincie is het met de PGP eens, zij zien ook liever minder vluchten.

Er wordt nu gewerkt aan nieuwe regelgeving waardoor dergelijke vluchten geweigerd kunnen worden. Ze zijn nu in de fase waarin gekeken wordt welke restricties juridisch mogelijk zijn. Zo wil Provincie Limburg graag dat ze ook de vluchtroute kunnen bepalen en een maximaal aantal vluchten dat überhaupt in een gebied (op jaarbasis) mag plaatsvinden.

Bij de PGP houden we deze ontwikkelingen nauw in de gaten!