Wie wordt onze nieuwe burgemeester?

Vanavond vond er een bijzondere raadsvergadering plaats. Bijzonder vanwege de inhoud: het aanbieden van de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan gouverneur  Bovens. Bijzonder vanwege de vorm: de eerste digitale raadsvergadering van Valkenburg aan de Geul.

Over het laatste. Omdat gouverneur Bovens wegens zelfquarantaine niet fysiek aanwezig kon zijn in Valkenburg aan de Geul, lag het voor de hand om de gehele vergadering voor deze keer digitaal te voeren. 15 van de 17 raadsleden waren aanwezig vanuit hun eigen huis.

De gouverneur stelde een aantal verhelderende vragen over de profielschets en nam hem vervolgens in ontvangst. De fracties luidden vrij eensgezind. Balans tussen bewoners en toerisme is één van de uitdagingen. En Corry Fulmer voegde daar de natuur in de vorm van ons vijfsterrenlandschap aan toe.

Ook lichtte hij de procedure toe. Namelijk dat de vacature 22 oktober gepubliceerd wordt. Daarna hebben kandidaten drie weken de tijd om te reageren. De gouverneur voert dan in november en december een voorselectie uit en bespreekt deze uiterlijk begin januari 2021 met de leden van de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie voert in januari gesprekken en daaruit volgt begin februari een voordracht in een speciale raadsvergadering. Het ministerie en de koning kijkt er ook nog naar en daarna kan de kandidaat benoemd worden. Als alles via planning verloopt, kan de nieuwe burgemeester in maart worden aangesteld.

Vervolgens werd de vertrouwenscomissie ingesteld. Deze leden voeren de gesprekken met de kandidaten en doen de voordracht aan de gemeenteraad. Namens PGP neemt Hilde Baaij hier deel aan. Van de andere fracties zijn dit Niels Dauven, Math Knubben, Jef Kleijnen en Bianca Rooding-Eurlings.

Alle stukken alsook de schets staan op de website van de gemeente (klik).

De vergadering is hier te bekijken: