Handen en voeten geven aan politieke visie

Onze partijnaam zegt het, de Groene Progressieve Partij. Dit proberen wij te bewerkstelligen in de raadszaal, maar ook daarbuiten. Denk aan het opruimen van afval. Het helpen met de aanleg van Blindentuin Zuid-Limburg. Onze handen laten wapperen bij De Groene Bloem en natuurlijk de aanleg van het Tiny Forest Het Imbos in Schin op Geul. Hieronder twee voorbeelden van afgelopen week.

Wij brengen al jaren biodiversiteit en goed natuurbeheer onder de aandacht van onze wethouder Fysiek Domein. Fijn om te zien dat deze onderwerpen steeds meer leven binnen het Gemeentehuis. Om de biodiversiteit te stimuleren heeft de Gemeente Valkenburg aan de Geul via Stichting IKL 5 bijenhotels gekocht. Elke politieke fractie mocht een locatie aanwijzen. 25 februari is “ons” bijenhotel op de Goudsberg door het IKL geplaatst.

Dit bijenhotel heeft een zogeheten raster ervoor. Dit voorkomt dat spechten de bamboe stokken leeg snoepen nadat bijen met veel zorg hun eitjes er in gelegd hebben. “Normaal gesproken houdt de natuur er rekening mee dat de laatste 2 eitjes het niet redden. Maar de wilde bij is met uitsterven bedreigd. Daarom is het belangrijk dat elk eitje beschermd wordt.” vertelt Rob Havenith. Het IKL zal geregeld het bijenhotel komen inspecteren. Niet alleen in het kader van vandalisme, maar ook voor onderzoek. “De metselbijen maken gebruik van de bamboestokken maar er zijn ook bijen die holletjes in zand maken. Voor die bijen zijn we aan het onderzoeken of ze ook terecht kunnen in open bakstenen die ingesmeerd zijn met een zandmengsel. Het is alleen nog even zoeken naar de juiste substantie.” Dank je wel Rob en succes met het onderzoek! ??!

Corry Fulmer en Pat-Jos Huisman waren op 23 februari namens de PGP aanwezig bij Het Bukske Kinderspeelboerderij Valkenburg om een boom te adopteren. De familie Frijns wil het nog wat kale terrein rond de speeltuin aanplanten met zo’n dertig bomen. De eerste vijftien bomen staan inmiddels in de grond. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Wij zouden graag meer bomen zien in Valkenburg aan de Geul. Niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, maar ook in het kader van hittebestrijding in de steeds warmer wordende zomers. Na een privé rondleiding over het terrein was hun oog gevallen op een prachtige oude kersenboom. Daar kun je in de zomer genieten van de schaduw én de vruchten. Nu hopen dat we in de zomer kunnen genieten van een kop koffie en onze spelende (klein)kinderen bij ‘t Bukske.