Artikel 32 brief over uitbreiding Bierset

door | mei 10, 2022 | Nieuws, Raadswerk

Vanmorgen heeft de PGP fractie deze artikel 32 brief gestuurd over de voorgenomen uitbreiding van vliegveld Bierset bij Luik en het verzet van 12 gemeenten hiertegen.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg a/d Geul

 

Betreft: schriftelijke vragen krachtens artikel 32 Reglement van Orde inzake gezamenlijk protest van 12 gemeenten tegen vliegveld Luik.

 

Schin op Geul, 10 mei 2022

 

Geacht college,

 

In de media hebben we kunnen lezen dat twaalf gemeenten uit Belgisch en Nederlands Limburg zich samen gaan verzetten tegen de nieuwe plannen van Vliegveld Bierset bij Luik. Bierset is een van de grootste vrachtvliegvelden van Europa, en de grootste van België. De luchthaven is dag en nacht open en geschikt voor de grootste vliegtuigen. Bierset wil hun tweede kortere baan verlengen en het aantal nachtvluchten fors uitbreiden. De gemeenten zijn bezorgd dat de overlast die inwoners en toeristen nu al ervaren, nog meer zal worden als er ‘s nachts nog meer gevlogen zal worden en met zwaardere, elders geweerde lawaaiige vrachtvliegtuigen, zoals de oude Boeing 747-400. De acht Belgische en vier Nederlandse gemeenten hebben daarom samen een advocaat ingeschakeld.
 

Vanuit Nederland hebben de gemeenten Maastricht, Vaals, Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem zich aangesloten. Zij hebben geen vertrouwen in de manier waarop Bierset wil uitbreiden. Onder andere de groei van het aantal nachtvluchten baart hen zorgen. Deze gemeenten spreken hiermee hun zorg uit over onwenselijke ontwikkelingen die het leefklimaat van hun inwoners en het toerisme nadelig kunnen beïnvloeden. 

 

Deze geluiden horen we ook van omringende gemeenten en de toeristische sector aangaande besluitvorming over de toekomst van vliegveld MAA bij Beek. Het is duidelijk dat de zorg over het vliegverkeer boven ons Heuvelland de gemoederen bezig houdt.

 

Ook voor Valkenburg aan de Geul is leefbaarheid en toerisme een belangrijke zaak. Wij moeten zorgen voor het welzijn van onze inwoners, het behoud van onze natuur en onze belangrijkste bron van inkomen, het toerisme. Wat de PGP betreft, zou daarom ook onze gemeente zich duidelijker mogen laten horen over ons luchtruim. 

 

We hebben de volgende vragen;

  1. Waarom is onze gemeente niet aangesloten bij de Limburgse gemeenten die samenwerken om de overlast van Bierset voor zover als mogelijk te beperken?
  2. Is het college alsnog bereid zich bij betreffende gemeenten aan te sluiten?
  3. Is het college bereid zich uit te spreken over een voorkeurscenario MAA gericht op bescherming van onze leefomgeving en het toerisme?

 

Wij zien uw antwoorden graag zo spoedig mogelijk tegemoet. 


Met vriendelijke groet,
namens de Progressieve Groene Partij, 

Hilde Baaij

 

Download hier onze brief. 

Meer nieuws