Brug op Leeuwterrein eindelijk in gebruik

door | sep 24, 2024 | Nieuws

De commissievergadering Algemene Zaken en Middelen was kort maar krachtig. De driekoppige raadsfractie bestaande uit Corry Fulmer, Pat-Jos Huisman en Hilde Baaij was na afloop tevreden. 

Raadsvoorstel 1 Controleverordening en Verordening Doelmatigheid en Doeltreffendheid. Voor vier fracties was het voorstel akkoord. De vragen van de vijfde fractie, het CDA, konden niet beantwoord worden omdat wethouder Dauven afwezig was. Om die reden zal het een bespreekstuk zijn op de raadsvergadering. 

Raadsvoorstel 2 Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Valkenburg aan de Geul 2024. Voor ons was dit een hamerstuk, na de beantwoording van enkele vragen, was dit voor alle fracties een hamerstuk. 

Raadsvoorstel 3 Aankoop strategische gronden Beekstraat 13/15. Hierover werd langer gesproken. Alle fracties waren verheugd over het initiatief van het college om het voormalige HANOS terrein aan te kopen. De precieze bestemming is nog niet bekend en daarom waren wij wel kritisch op de keuze van het college uit welke pot geld deze aankoop gefinancierd wordt. 

Corry Fulmer stelde dan ook de volgende vraag:

”In het raadsvoorstel worden enkele mogelijkheden voor invulling geschetst. Na onderzoek zal  duidelijk zijn wat de beste en meest wenselijke invulling voor het terrein is. We hebben echter wel een vraag over het onttrekken van de benodigde som aan de bestemmingsreserve grondbeleid en realisatie woningbouwprojecten. Deze reserve is immers gericht om in te zetten voor het realiseren van woningen. Op dit moment is onduidelijk of er in de toekomst woningen gerealiseerd zullen worden op deze locatie. Het is een strategische aankoop, zou het dan ook niet meer voor de hand liggen het benodigde budget te onttrekken aan de strategische reserve?”.

De fractie van het CDA sloot zich aan bij onze vraag en vroeg zich af of er wel genoeg geld in die pot zat.

Reactie: De wethouder antwoordde dat er voldoende geld in die pot zat. Er zat al 2,1 miljoen in en dat is aangevuld met onder andere de opbrengst van de verkoop van Kasteel Oost. In eerste instantie verdedigde hij waarom het geld uit deze reserve wordt gehaald, maar onverwacht zegde hij toch toe om dit nogmaals te bespreken met het college.

Omdat mogelijk het raadsvoorstel aangepast gaat worden, is het geen hamerstuk geworden.    

Bespreekpunt Brief 180 Familie Prins inzake voortgangsproces Valkenburg West. Dit bespreekpunt komt uit de commissie Fysiek Domein. De wethouder had meer tijd nodig om de vragen van PGP en CDA te beantwoorden. De hamvraag was: Waarom rijdt het zware vrachtverkeer nog steeds via de Plenkertstraat naar het Leeuwterrein en niet via de peperdure brug vanaf de Beatrixlaan? 

Reactie: Wethouder Weerts is in het dossier gedoken. De brug is inderdaad in 2020-2021 volledig hersteld en is nu geschikt voor zwaar verkeer. Er is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen Wyckerveste en de gemeente. Daarin staat dat alle toelevering van goederen aan bedrijven van 7-11 uur over de brug via de Beatrixlaan moet plaatsvinden. Alleen het Cycle Center is uitgezonderd bij leveringen buiten die tijden om. Het toenmalige college was op de hoogte van die overeenkomst. Waarom daar tot nu toe niets mee is gebeurd, is niet bekend. Maar wethouder Weerts gaat daar op zeer korte termijn Wyckerveste aan herinneren in een gesprek. 

Rondvraag: Op de actielijst AZM nummer 25 staat dat de vuurwerkshow zou onderzocht worden. We lopen ondertussen alweer tegen het einde van dit jaar aan. Graag een stand van zaken in dezen.

Reactie burgemeester: Juist vandaag is er een verzoek om zienswijze van de provincie over een vuurwerkshow. Het is de bedoeling deze rond nieuwjaar te organiseren. In de rest van de gemeente zou dan een algemeen vuurwerkverbod ingesteld kunnen worden. Burgemeester zal ons op de hoogte houden via commissie of indien eerder duidelijkheid op een andere manier. 

Binnen 40 minuten sloot de voorzitter de vergadering.

Meer nieuws