Op maandag 12 mei kwam de commissie Algemene Zaken en Middelen samen in de raadszaal van Valkenburg aan de Geul. Wat normaal een vrij korte vergadering is, duurde het nu toch behoorlijk lang. Dit kwam doordat er een aantal raadsvoorstellen waren geagendeerd die eigenlijk thuis hoorden in Fysiek Domein, maar te laat klaar waren voor die vergadering. Namens de PGP raadsleden Corry Fulmer en Hilde Baaij en burgerlid Brigitte Stolk.
Toelichting actualisatie V-VTH beleidsplan.
Mw. Stassen, adviseur OOV&flex coördinator, praat ons bij over de evaluatie naar aanleiding van de samenvoeging van de twee afdelingen. Het is goed om te horen dat medewerkers dit als positief ervaren. Vervolgens blikt ze vooruit naar het nieuwe meerjarenbeleidsplan 2025-2028 dat voor de zomer klaar is om vastgesteld te worden.
Wij vroegen naar de hoge werkdruk, hoe gaat dat samen met de ambities die benoemd worden?
Reactie: De druk zal altijd hoog liggen, daarom moeten we keuzes maken. Dus als er wordt gebeld over geluidsoverlast door een airco, dat je dan niet meteen langsgaat. De prioriteit gaat op risico, niet op ervaren overlast door een individu. Dat betekent niet dat het niet opgepakt gaat worden, maar andere zaken gaan voor. Dat is wel een verandering ten opzichte van de afgelopen jaren. Op onze aanvullende vraag hoe je inwoners meeneemt in deze verandering, werd uitgelegd dat er meer aandacht is voor de administratieve kant, dus de medewerker die de klacht binnen krijgt en kijkt wat er precies aan de hand is. Daarnaast willen we meer communiceren via website en media.
Er volgt nog een soort discussie over in hoeverre de raad inspraak krijgt of instemmingsrecht heeft in dit plan. Namens de PGP waarschuwt Corry de raad ervoor niet op de stoel van de experts te gaan zitten. Burgemeester stelt voor: College komt met een voorstel naar de raad, daar is ruimte voor input, pas daarna zal na eventuele aanpassing het college instemmen met het plan van de afdeling. Iedereen kon zich hierin vinden. Hamerstuk.
Voorstel college betreffende zienswijze ontwerpbegroting 2026 GR BsGW. Het college adviseert een negatieve zienswijze in te dienen omdat de ontwerpbegroting met een te grote marge van voorzichtigheid is opgesteld en de gemeentelijke bijdrage hierdoor te hoog wordt geraamd. Andere gemeenten zijn van zins eenzelfde zienswijze in te gaan dienen met het beoogde effect dat BsGW voor de ontwerpbegroting als ook alle volgende begrotingen een meer realistische inschatting zal gaan maken. Onze fractie volgt het advies van het college en hoopt dat dit het beoogde effect zal hebben voor de toekomst. Alle fracties stemden in: Hamerstuk.
Voorstel college betreffende zienswijze ontwerpbegroting 2026 en mogelijke bezuinigingen GR Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Prima stuk waar wij geen vragen over hebben. Al hopen we wel dat de ‘onbedoelde bezuiniging’ op de BDUR middelen niet doorgevoerd gaat worden. Het valt ons echter op dat in veel stukken gesproken wordt over het ravijnjaar. In hoeverre ligt dit voor onze gemeente ook nog op de loer? Reactie: Vooralsnog heeft onze gemeente geen last van het ravijnjaar. Geen hamerstuk omdat er nog iets toegevoegd moet worden aan de beslispunten, maar zal daarna unaniem aangenomen worden.
Voorstel college betreffende zienswijze eindrapport toekomstbestendige huisvesting brandweerkazernes Veiligheidsregio Zuid-Limburg.Het eindrapport ‘toekomstige bestendige huisvesting brandweerkazernes VRZL biedt een kader voor toekomstige beslissingen aan de Julianalaan in Valkenburg. Hier kunnen we dus mee verder om te bekijken waar deze brandweerkazerne het best gesitueerd is. Reactie: De brandweerkazerne ligt inderdaad niet heel gunstig qua water en verkeersdruk. En ook zijn het aantal aanrijroutes niet voldoende. Dit alles hangt wel samen met het vrijwilligersbestand van de brandweer die nu geënt is op de huidige locatie, de vraag is of die meeverhuizen naar een nieuwe plek. Met de kennis van nu zou de kazerne nooit op deze plek komen te liggen. Maar locaties in de toekomst zijn afhankelijk van een zogenaamd dekkingsplan, dit wordt in samenhang besloten. Pas dan komt de raad aan zet. Vooralsnog gaat de kazerne door op de huidige plek. Bestaande kazernes blijven huur, nieuwe kazernes worden eigendom. Veel inzet in onze gemeente komt vanuit de kazerne in Hulsberg. Er zit een onevenredigheid tussen de kosten en de verantwoordelijkheid. Vanuit Valkenburg aan de Geul hebben we een goede gesprekspartner aan tafel, namelijk onze financieel directeur. Hamerstuk.
Voorstel college betreffende vaststellen kadernota grondbeleid We zijn verheugd deze kadernota grondbeleid eindelijk vast te kunnen stellen. Lang op gewacht maar het resultaat mag er zijn. Duidelijk stuk. In de raadsnota staat “de wens voor een meer actieve rol is bestuurlijk en ambtelijk uitgesproken”. Mooi maar er wordt even voorbijgegaan aan het feit dat de raad deze wens herhaaldelijk uitgesproken heeft.
Er wordt gesproken over een tussenevaluatie, enkele partijen willen dit in december 2025. Zowel wethouder Weerts als de PGP leek dit erg voorbarig, maar enkele partijen stelden dat in het eerste half jaar van 2026 niets gedaan wordt vanwege de verkiezingen. Wij vinden dit onzin, alleen heel gevoelige onderwerpen worden vooruitgeschoven. De wethouder leek tot december 2026 toe te zeggen.
Over de oude schoollocaties: Voor het Stella Maris en St. Joseph zijn er nu inzichten in sloopkosten en mogelijkheden. In de kadernota staat hierover wat opgenomen. De precieze prijsberekening van de grondprijs hangt van verschillende criteria af.
Over een strategische grondkaart: Is in principe vastgesteld met de omgevingsvisie. Wellicht niet zo gedetailleerd als wij zouden willen. Na het zomerreces zouden we hier eens verder over kunnen praten in beslotenheid.
Over maatschappelijke waarde en financieel rendement. Dat heeft te maken met situationeel grondbeleid. Het hangt af van het doel en de locatie wat er nodig is en wat het gaat kosten.
Personeel wordt momenteel geschoold om dit beleid uit te gaan voeren. Hamerstuk.
Voorstel college betreffende grondstoffenplan gemeente Valkenburg aan de Geul. Een duidelijk voorstel met een aantal mooie uitvoeringsacties. Wij zien hierin terug wat besproken is in de Werkgroep Grondstoffen en wat uit de inwonersenquête is gekomen. Enkele voorbeelden:
- De introductie van de BEST tas, hier hebben wij 6 jaar geleden al naar gevraagd.
- 4x per jaar inzameling textiel aan huis
- introductie van de ja sticker
- Inzameling grof huishoudelijk
- afval-luier/incontinentie materialen op milieuperrons.
Kortom allemaal zaken waar wij blij mee zijn. Wij spraken hierbij onze waardering uit voor onze ambtenaar circulaire economie. We vroegen of onze gemeente na wil denken over het plaatsen van gescheiden afvalbakken in de openbare ruimte om afval te kunnen scheiden, in meerdere gemeenten gebeurt dat, een voorbeeld is Zoetermeer waar papier, pmd en restafval wordt gescheiden.
Reactie: Wethouder complimenteert de PGP met hun inbreng die ook terug te vinden is in dit voorstel. Gescheiden afval in de openbare ruimte levert vooral veel extra kosten op, want dat raakt snel vervuild en kost dan juist extra geld. Dit antwoord horen wij vaker, voor nu laten we het even liggen. Hamerstuk.
Voorstel college betreffende zienswijze ontwerpbegroting 2026 GR Geul en Maas. Onze blije reactie op het voorgaand raadsvoorstel heeft echter ook zijn impact op de steeds toenemende kosten voor de gemeente. Er wordt geen volledig beeld van de ontwikkeling van de gemeentelijke financiële bijdrage in de ontwerpbegroting 2026 en de meerjarenraming 2026-2029 gegeven vandaar het voorstel van het college akkoord te gaan met de meerjarenbegroting 2026 onder voorwaarde dat de opgesomde punten a tot en met f betrokken worden bij de samenstelling van de toekomstige P&C documenten. Met deze toegevoegde voorwaarde kunnen wij akkoord gaan met dit raadsvoorstel. Hamerstuk.
Voorstel college betreffende structurele financiële bijdrage Mosaqua Onze fractie staat volledig achter dit voorstel, er staat alleen nergens een einddatum of maximale looptijd genoemd zoals wel genoemd is in de afspraken tussen Gulpen Wittem en Optisport. De wethouder reageert dat dit meegenomen zal worden in de overeenkomst die afgesloten zal worden. Hamerstuk.
Rondvraag: Zondag 11 mei zorgde een combinatie van mooi weer, moederdag en het evenement Marly Grav Race voor grote overlast in Valkenburg. Met name de Marly Grav Race heeft geleid tot een grote chaos en “wildparkeren” op plaatsen waar dit niet is toegestaan. De gemeente heeft besloten te gaan handhaven en 189 boetes uitgedeeld. Naar aanleiding van dit verhaal stellen wij de volgende vragen:
- Hoe kan het parkeren zo uit de hand zijn gelopen? Zijn met de organisator afspraken gemaakt over parkeren van deelnemers en toeschouwers? Er was bijvoorbeeld wel een terrein aangewezen voor medewerkers en pers.
- Nu zijn de foutparkeerders op de bon geslingerd. Deze inkomsten gaan naar de rijksoverheid, niet de gemeente. Kan de organisator beboet worden? En zo nee, zou het zinvol zijn om dat als bepaling in toekomstige vergunningen op te nemen?
- Wat gaat de gemeente doen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?
- Kunt u zich voorstellen dat inwoners van mening zijn dat dit wielerevenement wel heel kort op AGR zit en dat iets is waar we, in de toekomst, rekening mee moeten houden?
- Waarom worden pas ingezaaide bermen niet afgezet met roodwitte linten? Dit is heel gebruikelijk in andere gemeenten.
Alle fracties hebben hier vragen over gesteld. Voorstel burgemeester: College gaat breed evalueren binnen drie weken en daarmee terugkomen bij de raad, uiterlijk 31 mei. We kunnen dit evenement als een soort casus nemen. En dat kan vervolgens ook meegenomen worden in de bespreking van het nieuwe evenementenbeleid. De PGP steunde dit voorstel. Liever in één keer goed bespreken en er lering uit trekken dan nu wat losse antwoorden. Zowel fractie CDA als AB vragen dan of de burgemeester voortaan ook niet voorbarig in pers al wil reageren, burgemeester stelt dat hij gereageerd heeft op vragen vanuit de pers naar aanleiding van reacties van onder andere fracties op social media. PGP vroeg waar en wanneer deze uitkomst besproken wordt, dit wordt afgestemd in het presidium.
Rondvraag: N.a.v. actielijst 32 en 34 (Vraag fractie CDA, maar ook een stokpaardje van PGP): Dit gaat over participatie, daar komt binnenkort een voorbereidende informatiebijeenkomst over voor raadsleden en burgerleden. We kijken er naar uit.