Niks op met papieren
De PGP gaat er bij de gemeente officieel op aan dringen dat in elke kern een trefpunt komt. Waarom?
In heel Nederland zijn veel mensen die weinig op hebben met geschreven of gedrukte taal. Vaak hebben zij de middelbare school af, maar zijn letters niet hun sterke punt. En erna zoeken zij het lezen en schrijven niet op.
Misschien ken je mensen die moeite hebben met papieren. Vaak weten mensen het echter goed te verbergen. De cijfers spreken over zo’n 3 van de 20 inwoners in het Heuvelland. Voor politici en ambtenaren van de gemeente is dit zeker iets om rekening mee te houden. Niet zozeer door simpeler te schrijven. Of door de formulieren te verminderen (hoewel :-).
Ook met de mensen die prima lezen en schrijven, maar van wie het hoofd omloopt door problemen, kan men vanuit de gemeente rekening houden. De inhoud van post bereikt ook deze mensen minder goed dan gehoopt. Schriftelijke tekst over de veranderingen in de zorg of de oproep van onze gemeente om ‘mee’ te doen, zou wel eens 3 van de 10 Valkenburgse inwoners die het aangaat, kunnen missen. Of meer. Het is dus zinnig dat men zich bij de gemeente realiseert, dat mensen die weinig op hebben met gedrukte tekst wel gewend zijn om hun informatie te halen uit mondelinge bronnen.
Door te praten met vrienden en kennissen.
Door bijeenkomsten te bezoeken en daar anderen te horen en vragen te kunnen stellen. Door een trefpunt te bezoeken, waar je vrijblijvend binnen kunt lopen om je eigen mogelijkheden in zorg en/of meedoen te bespreken.
Een trefpunt, waar je nog eens terug kunt gaan, om te vertellen waaraan je daarna nog moest denken. Want dat veranderingen meestal niet in 1 keer gaan, dat geldt eigenlijk voor de meeste mensen.
Eigenlijk zou zo’n informatiepunt in elke kern een minimum voorziening zijn. Voor de mensen die weinig ophebben met lezen. Voor de mensen die vol zitten met zorgen en ook voor de inwoners die zich gewoon zorgen maken door alle veranderingen.
Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van één van de workshops die de GGD Zuid-Limburg gaf op 19 januari in Sittard. Doel van die avond was: Zuid-Limburgse politici voorlichten en instrumenten geven, zodat zij keuzes maken die helpen om hun inwoners gezond te houden.