Duurzaam portret van Klaas

Duurzaamheid en energietransitie. Termen met grote betekenis. Woorden die veel vragen oproepen. Weerzin soms. Wetenschappers, politici, ondernemers, aandeelhouders. Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat betekent het voor gewone mensen zoals u en ik? Wat vinden wij eigenlijk van duurzaamheid, wat roept energietransitie bij ons op, welke keuzes willen we wel maken en welke stellen we liever uit? PGP vraagt aan haar leden in het kort weer te geven wat deze thema’s voor hen betekenen en welke keuzes zij maken.

Klaas Spoelstra is de tweede in onze serie. Hij is lid van onze steunfractie, burgerlid van de commissie EFTR en heeft onlangs binnen onze steunfractie zijn enthousiasme over ‘Meten is weten’ met ons gedeeld. Wil je Klaas of de PGP een vraag stellen? Mail die dan naar ons.

Aflevering 2: Klaas

1. Wat betekent duurzaamheid voor jou?
De uitdrukking ecologische voetafdruk spreekt mij nogal aan. De kunst is om je voetafdruk zo klein mogelijk te laten zijn, om daarbij de aarde zo min mogelijk te belasten. Natuurlijk laten we sporen na als aardbewoners, maar je kunt er wel invloed op uitoefenen en dat begint al door je er bewust van te zijn. Het is een heel wijd begrip, het heeft te maken met wat je doet, wat je eet, met je vervoer, in feite met de meeste keuzes die een mens maakt.

2. Welke duurzame keuzes maak jij in jouw persoonlijke leven?
Energie is een interesse van mij. Ik heb rond het jaar 2000 mijn eerste zonnepaneel gekocht, waarmee ik experimenteerde op het dak van mijn schuurtje. Ik was ook betrokken bij een plaatselijk windmolenproject in Noord Holland. Hier in Zuid-Limburg is de windenergie weer minder interessant, maar zonnepanelen werken hier ook prima. Op het dak van mijn huis liggen er intussen 15 en ik probeer zoveel mogelijk in mijn eigen energie te voorzien. Het huis is al redelijk geïsoleerd en om gas te besparen heb ik intussen ook een warmtepomp. Met behulp van de slimme meter en software kun je de efficiency opvoeren.

Ons eetpatroon is ook aan het veranderen al vind ik dat niet altijd makkelijk. We eten al veel minder vlees maar het zou me zwaar vallen om helemaal vegetarisch te worden al zie ik wel in hoe belangrijk dat is, zowel voor de voedselproductie als voor het dierenwelzijn. We kamperen ook nog graag met de tent. Dat wordt wel wat lastiger als je ouder wordt, en ik weet niet of het zo duurzaam is, maar je leeft dichtbij de natuur en je wordt je dan ook weer meer bewust. En ik vind het dan mooi om, als je hebt opgepakt, niets achter te laten dan de verdroogde plek in het gras… En ook die is weg na een paar dagen.

3. Welke duurzame wensen staan op jouw verlanglijstje?
Het huis energieneutraal maken is zeker een wens al zal dat niet eenvoudig zijn, omdat het huis al wat ouder is (ca. 1965). Ik ben me nu aan het oriënteren op infraroodpanelen. Daarmee kun je wat extra verwarmen op de plaatsen waar je veel bent. Dan kan voor de rest het verwarmingsniveau lager. Wat ik ook mooi vind is de beweging rond de luchtkwaliteit. Je kunt een vrij eenvoudige meetsensor bij je huis plaatsen en die koppelen aan een landelijk meetnet via je computer. Wat we daarmee bereiken is een snel en nauwkeurig overzicht. Daarmee kunnen we meteen zien als de kwaliteit achteruitgaat en oorzaken lokaliseren.

En elektrisch autorijden natuurlijk. Al ben ik een groot liefhebber van de verbrandingsmotor en mag ik daar graag mee rijden en aan sleutelen. Maar het is duidelijk dat het grootschalig inzetten van de fossiele brandstoffen echt moet ophouden.

4. Welke tip zou je de lezer van jouw verhaal willen geven?
Wat mij echt geholpen heeft en nog helpt om grip te krijgen op je energieverbruik is de energiemanager. Tot voor kort hadden we geen idee van ons verbruik. Je energiebedrijf incasseerde een voorschot en elk jaar was het afwachten of het een beetje klopte met je werkelijke gebruik en dus kosten. Dat is niet meer van deze tijd.

De komst van de slimme meter en de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een collectief dat voor jou de meter frequent uitleest en je gebruik analyseert is een grote hulp. Je krijgt advies en je voorschot wordt een nauwkeurige berekening. Dat je daarmee wat privacy opgeeft, vind ik niet opwegen tegen de grote voordelen.

De volgende stap gaat worden dat je je stroomverbruik aanpast aan de beschikbaarheid en dus de marktprijs van stroom. Kunnen we in ons land toe met minder centrales en – ook niet onbelangrijk – kun je soms vrijwel gratis wassen en je water verwarmen…

Aflevering 1 gemist? Klik!