Duurzaamheid en energietransitie. Termen met grote betekenis. Woorden die veel vragen oproepen. Weerzin soms. Wetenschappers, politici, ondernemers, aandeelhouders. Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat betekent het voor gewone mensen zoals u en ik? Wat vinden wij eigenlijk van duurzaamheid, wat roept energietransitie bij ons op, welke keuzes willen we wel maken en welke stellen we liever uit? PGP vraagt aan haar leden in het kort weer te geven wat deze thema’s voor hen betekenen en welke keuzes zij maken.
Aflevering 1: Colette
Colette Rasenberg trapt de serie af. Zij is lid van onze steunfractie, burgerlid van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer en heeft een uitgesproken mening over dit onderwerp. Omdat zij zelf actief bezig is met het verduurzamen van haar huis, heeft zij inmiddels al veel uitgezocht. Wil je haar een vraag stellen? Mail die dan naar ons.
1. Wat betekent duurzaamheid voor jou?
Naar mijn idee zijn wij mensen niet belangrijker dan andere soorten en moeten we proberen zo duurzaam mogelijk te leven, om ervoor te zorgen dat we de Aarde niet slechter, en bij voorkeur zelfs beter achterlaten dan hij was toen we geboren werden. Mensen hebben veel macht (over de natuur en over elkaar) en daar hoort deze verantwoordelijkheid bij. Voor mij betekent dat: energieneutraal leven en (waar mogelijk) biologisch voedsel eten.
2. Welke duurzame keuzes maak jij in jouw persoonlijke leven?
Er is onlangs een volledig elektrische warmtepomp in mijn huis geïnstalleerd en mijn dak ligt vol met zonnepanelen om het huis van elektriciteit te voorzien. Daarnaast eet ik zoveel mogelijk biologisch en reis ik, wanneer mogelijk met de fiets.
3. Welke duurzame wensen staan op jouw verlanglijstje?
Een volledig elektrisch hippiebusje (en een chauffeur).
4. Welke tip zou je de lezer van jouw verhaal willen geven?
Stem alsjeblieft op partijen die duurzaamheid belangrijk vinden, zodat de politiek ervoor kan zorgen dat duurzame en biologische producten betaalbaar of zelfs goedkoper worden dan reguliere producten met een grote impact op het milieu. Het zou ideaal zijn als dit Europees geregeld wordt, dus de komende Europese verkiezingen zijn erg belangrijk.
5. Jij bent uitgeroepen tot Energieheld door Nieuwe Energie in Limburg. Wat vind je daarvan?
Dat vind ik natuurlijk een eer. Tegelijk benadrukt het dat ik daar vrij uniek in ben, terwijl duurzaamheid naar mijn mening de standaard zou moeten zijn. Lees hier Colette’s verhaal over Energieheld zijn.
(Noot redactie: Nieuwe Energie in Limburg is een objectief digitaal loket om Limburgers met een eigen woning te inspireren, activeren én informeren over alle mogelijkheden om zelf energie te besparen of op te wekken, wat is er mogelijk en welke financiële regelingen zijn er.)