Steun voor Lokale Inclusie Agenda

door | sep 17, 2024 | Nieuws

Op maandag 16 september vond de commissie Sociaal Domein plaats. Raadslid Hilde Baaij en burgerlid Janneke van der Linden vertegenwoordigden de PGP. De livestream liet het helaas afweten, wel zijn de geluidsfragmenten en de stukken terug te vinden op de website van de gemeente. 

Mededelingen

Wethouder Niels Dauven praatte ons kort bij over SV Geuldal. Deze gefuseerde voetbalvereniging heeft in Schin op Geul en in Wijlre een accommodatie. Beiden voldoen niet aan de wensen en voorwaarden. De vereniging wenste een nieuwe locatie met twee volwaardige velden, kleedruimte en kantine tussen de twee dorpen in. Onlangs heeft een Gedeputeerde van de provincie Limburg meegekeken. Hij snapte de wens, maar maakt er geen geld voor vrij. Daarna hebben de gemeentes Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem aangeboden om de locatie in Wijlre aan te pakken. De vereniging heeft dit aanbod afgeslagen en behoudt nu beide locaties. Voor de gemeentefinanciën betekent dit dat zij nu vallen onder de huidige regelgeving en dat betekent onder het huidige accommodatiebeleid en de bijbehorende bijdrageregeling.  

Voorstel Lokale Inclusie Agenda (LIA) 

Wij zijn onze inbreng gestart met een compliment voor het stuk. Daarna hebben wij enkele vragen gesteld en suggesties gedaan. Het stuk is vervolgens als hamerstuk doorgegaan. 

  1. Het is niet gelukt om deelnemers te vinden voor een klankbordgroep. Onze suggestie om daarvoor huisartsen, opbouwwerkers en beweegmakelaar te benaderen neemt de wethouder mee. 
  2. Onderwijs is niet benoemd tot speerpunt van de gemeente. Is er wel met scholen gepraat omdat inclusief onderwijs hun opdracht is? En is inclusiviteit wel meegenomen in het nieuwe ontwerp van de school in Berg? Op beide vragen antwoordde de wethouder ja. Er wordt ook op regionaal niveau over gesproken. 
  3. Op pagina 22 staat dat dat een overzicht van toegankelijke attracties en horeca op de website wordt gecommuniceerd onder het kopje Toeristen. Geldt deze informatie ook niet voor onze eigen inwoners en moeten die dan op de toeristenpagina kijken? Wethouder zegde toe dit aan te passen in de LIA. 
  4. Kunnen horecagelegenheden gewezen worden op bereikbaarheid toiletten en dingen als menukaarten in braille? Wethouder lichtte toe dat er een handreiking komt met tips voor ondernemers en dat dit soort tips daar zeker in komen te staan. 
  5. Alle ambtenaren krijgen een cursus begrijpelijke taal. Fijn, daar vraagt de PGP al zes jaar om. Maar wie controleert alle teksten vervolgens? Antwoord: Alleen de uitingen naar grote groepen mensen worden gecontroleerd door de afdeling Communicatie, de individuele uitingen niet, dat is de verantwoordelijkheid van elke ambtenaar zelf. 
  6. Wat kan de gemeente doen aan parkerende busjes en auto’s op stoepen? Antwoord: Toezicht en handhaving worden meegenomen. Boa’s zullen dit controleren, maar kan niet overal zijn. 
  7. Wat kan de gemeente doen aan te smalle stoepen voor rolstoelen en rollators? Antwoord: Nieuwe projecten moeten voldoen aan alle nieuwe eisen op basis van inclusie. 
  8. Kan de bijeenkomst voor raadsleden en burgerleden op een avond worden georganiseerd, zodat er meer deelnemers zijn? Nee, dat lukt niet vanuit Ongehinderd en in dit jaargetijde ook niet vanwege de duisternis. 

Rondvraag 1

Wat zijn de actuele wachttijden voor Huishoudelijke Hulp? Wij hoorden bijvoorbeeld een verhaal van een meneer die 9 maanden zou moeten wachten. 

Antwoord: De wachtlijst is verminderd van 85 naar 35 (dat komt wel deels door strengere normen) en is nu zo’n 6 maanden. Voor urgente situaties is er geen wachtlijst. Verwijs mensen met dit soort verhalen opnieuw naar het WMO loket. 

Rondvraag 2 

Deze zomer stond op Heuvelland Vandaag dat de gemeente Eijsden-Margraten in overleg wilde met buurtgemeenten over het opzetten van een voedselbank. Ook met Valkenburg. Nu schiet dat qua afstand natuurlijk niets op voor onze inwoners, maar al jaren vragen wij aandacht voor het feit dat zo weinig inwoners van Valkenburg aan de Geul gebruik maken van de Voedselbank en dat dit ons inziens – en die geluiden horen we bijvoorbeeld ook van de Vincentiusvereniging – komt door de afstand. 

Vraag a: Heeft de wethouder inmiddels contact gehad met gemeente Eijsden- Margraten en zo ja, wat is daar de uitkomst van? 

Antwoord: Nee, nog niet benaderd, binnenkort ambtelijk overleg. 

Vraag b: Is de wethouder bereid om de mogelijkheid van een voedselbank bezorgdienst te onderzoeken? Dat dus eens per week een busje rijdt van de voedselbank in Maastricht en de pakketten rondbrengt in onze gemeente.

Antwoord: Wethouder erkent dat vervoersproblemen belemmeren voor aanmelding. Vervolgens kwam hij met een vaag verhaal over gratis OV. Blijkbaar komt dat terug met de begrotingsbehandeling. 

Rondvraag 3
N.a.v. actiepunt 36. Wij lezen dat er geen klussendienst gestart wordt. Deze vraag is oorspronkelijk gesteld door VSP en PGP haakte daarbij aan. Kan de wethouder toelichten waarom dit besluit zo genomen is? Is er een andere mogelijkheid om mensen te helpen met eenvoudige klussen? 

Antwoord: Een nietszeggende reactie over zelf verantwoordelijk met vrienden en familie en dat Burgerkracht wel nog met iets bezig was. PGP heeft daarop gereageerd dat het makkelijker is om toezeggingen te doen dan om deze uit te voeren, ze vallen zo wel heel snel van tafel. 

Rondvraag 4 

De Regionale Vrijwilligerscentrale is per 1 januari 2024 opgeheven. 

Vraag a: Op de website wordt verwezen naar het mailadres info@valkenburg.nl. Hoeveel vragen over vrijwilligerswerk zijn daar in het eerste half jaar binnengekomen en hoe zijn die afgehandeld? 

Antwoord: 7 vragen en 8 bemiddelingen.

Vraag b: In 2019 is met veel bombarie WeHelpen gelanceerd als nieuwe lokale vrijwilligerscentrale. Hoe komt het dat Wehelpen niet meer bestaat ofwel niet wordt vermeld op de site van de gemeente met de info: Wil jij iemand helpen of zelf om hulp vragen?

Antwoord: Geen duidelijk antwoord waarom WeHelpen niet meer gebruikt wordt. Gemeente kiest nu voor de opbouwwerker. Wij missen echter wel een soort centraal overzicht. 

Vraag c: Waarom wordt er op onze gemeentewebsite geen enkele info gegeven, kijk bijvoorbeeld naar hoe Gulpen-Wittem dit doet: klik.

Antwoord: We hebben nogmaals gevraagd om de website aan te passen, wethouder zou er wel eens naar laten kijken. 

Kosten gehandicaptenkaart

Wij hebben hier vragen over gesteld tijdens de behandeling van de LIA, andere fracties via de rondvraag, dus daar zijn de vragen beantwoord. 

Antwoord: Kort samengevat, in onze gemeente zit de keuring erbij en in andere gemeentes niet. En als er nog meer vragen waren, dan konden die woensdag gesteld worden aan wethouder Rouwette, daar valt dit onder. 

Al voor half negen sloot deze vergadering. 

Meer nieuws